РАЗВОДЪТ-ЗА ИЛИ ПРОТИВ!

Може да се каже, че разводът е нещо много обичайно в днешно време. Всяко второ семейство е разбито. Преди време моя приятелка ми казваше, че когато детето ми стане в 5-6 клас повечето от родителите на съучениците на сина ми ще са разведени. Не й повярвах – тя самата беше разведена и реших, че по този начин се успокоява като преувеличава фактите. Сега аз самата съм разведана. В началото синът ми много се притесняваше от факта, че може да се окаже единствения, който е от разведено семейство в класа си. Днес той с гордост ми заявява, че родителите на почети всичките му съученици са разведени. С гордост, защото вече няма от какво да се срамува и притеснява. От него научих, че една част от тях живеят с бабите и дядовците си, други само с майките или бащите си … и стандартното семейство не е това, което беше.

Разводът е много болезнен и за едната и за другата страна. Честа причина за развода са финансовите проблеми или трета страна – така наречения любовник или любовница. Като цяло причината за развода е много комплексна. Никога не е нещо конкретно – само и единствено това или онова.

Половинката, която взима решението за развода е винаги по-подготвена от изоставената страна. Тук трябва да отбележим, че и за двете страни е много трудно. Но винаги този, който си тръгва е с няколко хода по-напред. Решението за раздяла е едно много трудно решение. То не се взима от днес за утре. Понякога се обмисля години наред. Човекът, който си тръгва може вече да е иазживял катарзиса от раздялата и да е асимилирал болката от емоциалното откъсване докато другата страна е в шок, в абсолютно пълно невидение и дезориентираност, тъй като едва сега научава за случващото си. Този, който си тръгва вече е обмислил добре нещата и следователно е подготвен не само материално, но и емоционално. Той или тя винаги ще имат предимство.

Статистиката показва, че хора които се развеждат или разделят след дълга връзка над 7-8 години или имат зад гърба си брак от 13-15 години продължават да бъдат нещастни и след развода си.  Те не намират удовлетворение в следващи връзки. Старите хора казват, че първият избор колкото и лош да ни изглежда сега е най-добрия избор и времето наистина показва това. Статистиката показва и че деца които идват от разведени семейства са много по-склонни да решат проблемите в брака си с раздяла отколкото останалите, които са получили в детството си добрия семеен пример. Освен това данните показват, че хора които веднъж са се развели е много вероятно да го направят пак и то по същите причини.

Децата преживяват развода много трудно. Ако са във възраст в която разбират какво се случва много често се чувстват грозни физически. Мислят си подсъзнателно, че мама или татко са си тръгнали, защото детето е грозно или глупаво или че е било непослушно и е направило нещо лошо. Самочувствието им рязко спада. Децата често мислят, че причината за развода са те самите. Моят син например отказваше да учи като нарочно се представяше за по-глупав в училище. По този начин изкарваше слаби оценки в училище и наказваше баща си, който беше много високо в професионалната ерархия, карайки го да се срамува от сина си като това беше един вид отмъщение за това, че си е напуснал семейството. Синът ми се самоунищожаваше, за да накаже баща си.

Освен за децата, разводът разрушава напълно самочувствието и на изоставената половинка. Човек се чувства физически зле, интелектуално подценен и много объркан. Изоставената половинка си задава много въпроси на които не може да намери отговор.Най-важното е обаче, че когато съпруга или съпругата ни си тръгнат да изхвърлим всичко, което ни напомня за тях. Нерядко се случва така, че част от дрехите и багажа на мъжътили жената остават в дома пред погледа на наранената страна. И това е много пагубно за човека, които е абсолютно стопиран да направи  прехода към другия живот не само защото се надява партниора му да се върне, заради дрехите които е оставил но и защото емоционално не може да превъзмогне нещата.

Когато ни сподели развода най-важното е да не залитаме в препушване или алкохол. Хубаво е да потърсим подкрепа у приятелите си и да изчакаме нещата да се успокоят.

Advertisements

~ от nadiaterzieva на октомври 7, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: