КЪДЕ Е ПОЛОВИНКАТА НИ?

Къде изчезнаха мъжете?

Не искам да ви звуча сексиско, но наистина къде изчезна българският мъж? Всички сме свиделите колко ни е трудно в днешно време да намерим подходящия партньор-самотни сме и ставаме все по сами. Снишаваме критериите си и въпреки това е почти невъзможно да намерим човека за нас, а когато е до нас – се вглеждаме в него и вече не го откриваме – толкова ли бързо са се променили нещата…

Тъпи ли са им физиономиите?

Един мой приятел, който е чужденец ми каза, че българките са много красиви, проблема бил, че мъжете имали тъпи физиономий – виж ми казва, виж…и посочи първият мъжки елемент пред нас. Може би го каза, за да убие част от собствената си конкуренция в съзнанието ми. Далеч съм от мисълта да обиждам сънародните си от мъжки пол. По скоро въпроса е защо срещаме подходящият човек все по-рядко и къде е щастието.

Личното щастие излиза все повече на преден план в съзнанието на младите хора. Новите проучвания сочат, че съвременните жени в днешно време са много по-образовани отколкото преди 10 години, но по-малко склонни да правят кариера. Младата жена няма да жертва личния си живот за сметка на професионалния. И когато тя търси любовта, въпроса е как да я намери по-бързо.

Хелен Фишер, автор на книгата „Повече от един вид любов“ описва любовта в нейните 3 разновидности:

– Страст-това е силното сексуално желание, което изпитваме към партньора;

– Привличане – това е мотивацията ни да преследваме и да си избираме партньор

– Привързаност – усещането за дом, отглежане на деца, сигурност

Идеалният партньор е този, който ти предоставя и трите, но има и случаи в които една жена изпитва сексуално желание към един мъж, привлечена е от втори, а е привързана към партньора си. Тези разлики в усещанията се дължат на това, че различните описани чувства се зараждат и произлизат от различни места.

Страста и привличането са първични – обикновено не можем да избираме дали да бъдем привлечени към един конкретен партньор или да не бъдем.

Привързаността обикновенно е разумен избор. Възможно е да решиш с кого да споделяш дома си, как да си разпределяте домашните задължения и да избереш някой, който ти дава сигурност.

Как избираме партньора си. Психолозите говорят за два вида мозък –така нареченият крокодилски мозък и този, който се грижи за нашата безопастност. Крокодилският както се досещате отговаря за първичните усещания. Фрустрацията при някои жени идва от факта, че те харесват мъже, които билогически им допадат повече – млади и красиви, докато всъщност биха се чувствали много по-добре с мъже, които не са толкова симпатични, но са с по-висок социален статус и биха им дали много по-голяма сигурност.

В социален аспект, съвременната жена е окуражена и от нея се очаква да прави много неща. Това обикновено предизвиква у нея огромен стрес. Тя трябва да бъде супер жена. Социалните норми й налагат да успява в работата си, да върти къщата, да отгледа перфектни деца, да бъде атрактивна и да не струва скъпо на мъжа. От нея се очаква да бъде интелигентна, мотивирана, силна и непрекъснато в контрол на ситуацията.

При така зададени соцални параметри жените са мотивирани да „избират“ мъжете по това колко добре се вписват и кореспондират с техния житейски път, цели и идеали. Следователно жените предпочитат да се свързват с мъже, които са кооперативни, съгласяват се лесно, подкрепят ги много и които поемат инициативата във важни за жената области. Мъжете с трудни характери, прекалено властни или очакващи от жената да се съгласява не се възприемат като подходящи за привързване партньори.

Въпреки, че не е винаги вярно обикновено мъжете, които са интелигетни, с висок статус и амбициозни не искат да са на второ място и не желаят да стоят на заден план в семейството. Мъжете, които имат лидерски качества ще искат да водят в много ситуации.

Интересното е какво очаква стандартният средно статистически български мъж от жена си и какво и предлага.

Дай му една студена бира и му изпържи картофи!

Понякого си мисля, че българският мъж е малко кавалер. Ако французина те засипе с внимание, комплименти и цветя, а гъркът ти направи много подаръци и те въведе в поредното си приключение, българският мъж е доста по-практичен. Той не се занимава с глупости. Цветята, комплиментите и приключенията са излишни харчове и несериозни неща, а и знаем каква е действителността – няма пари. Какво да се лъжем казва българският мъж и оглежда тялото ти сластно. Струва ми се, че в последно време мъжете предлагат секс като нещо особено изключително и нещо от което жената трябва да се чувства поласкана– все пак сме желани какво повече искаме. Разбира се освен секс мъжът ще й предостави и възможността да му пере чорапите и да му готви вкусни гозбици поне 5-6 години.

Няма какво да говорим, дай да си лягаме!

Липсва разговора – истинският разговор в който българската жена не е сексуален, а интелектуален обект. Личи си кога един мъж ти прави компания само, за да задоволи напиращият си нагон. Неприятно е и отблъскващо за жената. Други жени използват това. Може би причината да бъдем възприемани като сексуални обекти е в слава богу вече отмиращата вълна от момиченца със силиконови гърди и удължени коси, които дълги години търсеха поредния тъпкач и спонсор. Може би мъжете се научиха да виждат само това у нас и затова сега ни предлагат единствено секс и пари, ако вобще имат второто, а някои вече имат проблем и с първото. Засечките по време на секс дори при млади мъже стават нещо много обичайно. Наскоро бях в компанията на един чуждоземец – банкер, който работи на ръководна позиция в българска банка. Той ми каза,че е възмутен от поведението на българската жена, която в работна среда не се държи като такава и е абсолютен динозавър – ежедневно кастрира мъжа и иземва функциите му. Все пак жената е жена – дори и много умната и на мениджърска позииция.

Ще си намеря ли по-бързо работа ако съм по сутиен?

Не знам дали в друга държава е възможно да се случи следното. И това е съвсем истинска история. Работодател на малка чуждестранна фирма в България си търси служители, чрез популярен сайт за работа. Получават се много CV-та, но едно прави особено впечатление. Автобиографията на млада жена, която вместо мотивационно писмо е закачила към CV-то си стихотворение на английски език в което се говори как тя иска да бъде чукана като пържола, мачкана брутално и обладавана – и всичко това на английски език и в стихотворна форма. Познайте дали стигна до финалния кръг – да разбира се и даже без малко да бъде избрана. За какво говорим мили дами? Може би ние сме причината да бъдем възприемани по един или друг начин.

Пия вино, а ми носят уиски!

Един ден ми звъни телефона и един приятел ми казва,че ще мине през нас на гости. Не сме много близки и чесно казано се изненадах на това нахалство. Но това не ме ядоса толкова колкото идеята му да донесе уиски. Той знае, че пия само вино и не близвам твърд алкохол. Недопустимо е да се самопоканваш и да си носиш това което сам и единствено ти ще пиеш. Когато после го попитах, защо не е предложил да донесе любимото ми питие той каза, че не съм го помолила. Ама омръзна ми да казвам. Понякога е нужно съвсем малко и вобще не е до пари, за да зарадваш другия и за да покажеш отношение.

Много жени се лутат между „добрият мъж“ и „лошото момче“ в техния любовен живот. Привлечени са от ганярите само, за да бъдат наранени докато в действителност тези мъже не отговарят на стандартите им за привличане. Тогава жените се преориентират към „добрите момчета“, за да установят след известно време, че са абсолютно отегчени и че отново с поглед са започнали да търсят „лошите момчета“. Няма значение в коя от двете ситуации сте поставени – по един или друг начин връзките в които се намирате са много фрустриращи и незадоволителни.

Какво могат да направят жените:

1) Да се научат да водят –Жените са лидерите на „добрите момчета“. Представете си, че сте бизнес дама – вие сте в позицията на шефа, имате силата и вашите желания са задоволени. Да получаваш това, което искаш може да бъде много привлекателно.

2) Да следваме мъдро— Други жени избират да са много внимателни в любовта, гледат да намерят правилния човек за тях като искат силен мъж, който да е и лидер в семейството. Тези жени оценяват и тестват мъжа внимателно, за да намерят пододящия, който ще води, но с мисълта за техните желания, мечти и цели. Той няма да забрави половинката си. Тези жени знаят, че ако не шофираш, трябва да избереш шофьора много внимателно. Поради тази причина избират силен и атрактивен мъж, който няма да се държи лошо с тях.

3) Смесено ухажване-Някои жени комбинират „най-доброто от двата свята“. В този случай жените имат отворена връзка – партньор и страхотен любовник. Дамите използват тази стратеия, за да търсят най-стабилния и подкрепящ партньор, но взимат най-добрите гени за децата си като спят с друг мъж. Когато жената не може да намери всичко в конкретния човек-някои избират да смесват нещата.

4) Преговори,споделяне и баланс – финално, други жени избират взаимно да споделят лидерското място в семейството с партньорите си. Те разделят задачите в живота и задълженията си, като всеки един е шеф на различни неща. Може жената да е лидера във фиансите, а той се грижи за децата (или обратното). По този начин всеки има малко от властта в семейството – така има и привличане и привързаност.

Advertisements

~ от nadiaterzieva на октомври 13, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: