ПАСИВНО – АГРЕСИВНО ПОВЕДЕНИЕ

Пасивно – агресивното поведение е форма на домашно насилие. Ако често някой във вашето обкръжение ви кара да се чувствате много ядосани и същевремено доста объркани той/тя най-вероятно e пасивно-агресивен към вас.

Пасивно-агресивното поведение е форма на прикрито насилие. Когато някой ви удари или ви се разкрещи разбирате, че този човек иска да ви нарани. Това е много лесно да се забележи и идентифицира. Лошото при пасивно-агресивното поведение е, че то е прикрита атака под формата на нормално поведение, което на моменти изглежда дори любящо и загрижено. Пасивно-агресивният човек е магьосник на прикритото насилие.

Пасивно-агресивното поведение се дължи на невъзможността да изразиш гнева си по здравословен начин. Чувствата могат да бъдат толкова подтиснати, че човек не подозира колко е ядосан или неудовлетворен. Пасивно-агресивните могат да побъркат хората около себе си. Заради своята невъзможност да осъзнаят чувствата си те имат усещането, че са неразбрани от останалите или че другите не отговарят на стандартите им особенно ако бъдат конфронтирани за поведението си.

В какво се изразява обичайното Пасивно-Агресивно Поведение:

1. Неяснота: В този случай се осланяйте на поговорката“Действията говорят по-силно от думите“ особено щом говорим за пасивно-агресивно поведение и колко неясно може да бъде то. Обикновенно пасивно-агресивните рядко имат в предвид това, което казват или казват това което имат в предвид. Най-лесният начин да разберем как този човек се чувства отностно нещо е да го наблюдаваме как ще постъпи. Обикновено пасивно-агресивният не действа докато не е причинил достатъчно стрес на близките си със своята неясна комуникация.

2. Забравяне: Пасивно-агресивният избягва отговорността като „забравя“. Колко удобно е това, нали? Няма по – лесен начин да накажеш някой като забравиш за планирания обяд, годишнина или рожден ден.

3. Обвиненията: Пасивно-агресивните не са отговорни за собствените си действия. Ако не сте виновни вие, тогава нещо се е случило на работа, трафика на връщане към къщи е бил ужасен и всевъзможни други. Пасивно-агресивният никога не е сгрешил. Виновни са всички останали и затова те трябва да бъдат наказани.

4. Липсата на гняв: Той или тя може никога да не изразяват гнева си. Те са щастливи с това, с което искате вие. Така поне изглежда отстрани! Пасивно-агресивните може би са били възпитавани като деца, че гневът е недопустим. Ето защо те преминават през живота си като поддтискат гнева си ежедневно.

5. Страх от това да бъдеш зависим: Несигурен в своята автономност и страхуващ се да не остане сам пасивно-агресивният се бори с желанието си да бъде зависим, обикновенно като се опитва да ви контролира.

Той иска да вярвате, че не зависи от вас, но се вкопчва все по-близо до вас. Обявява се за победител само тогава когато показва, че няма нужда от вас.

6. Страх от интимност: Пасивно-аресивните обикновено не вярват на никого. Поради тази причина те се пазят, за да не се привържат интимно към някого. Пасивно-агресивният ще прави секс, но не и любов с вас. Ако почувстват, че започват да се привързват, могат да ви накажат като се отдръпнат и откажат всякаква физическа близост.

7. Обструкционизъм: Искате нещо от своя пасивно-агресивен съпруг? Ако е така се пригответе се да чакате като е много вероятно никога да не го получите. Пасивно-агресивният ще изглежда така сякаш ви дава това от което имате нужда и искате, но всъщност няма да го направи. Много е объркващо да имаш някой, който непрекъснато ти обяснява, че иска да ти даде, но никога не го прави. Така вие ще се чувствате сякаш искате прекалено много, а и всъщност това е идеята на пасивно-агресивния тип.

8. В ролята на жертва: Пасивно-агресивният тип чувства, че не сте се отнесли към него чесно. Ако се разтроите от факта, че непрекъснато закъснява, той ще заеме отбранителна позиция; в неговата глава грешката е на другия. Той е винаги невинната жертва на вашите необосновани очаквания.

9. Отлагането: Пасивно-агресивният човек вярва, че сроковете са за всички останали, но не и за него. Той прави нещата по свой начин и когато си реши – да върви по дяволите всеки, който очаква нещо друго от него.

Пасивно агресивния и вие:

Пасивно-агресивният има нужда от връзка с някой, който може да бъде обект на неговата прикрита агресия. Той има нужда от някой, чиито очаквания и изисквания пасивно-агресивния може да поеме. Пасивно-агресивният обикновено е привлечен/а от някой с много ниско самчувствие и от този, който се оправдават с лошото поведение на останалите.

Най-голямата фрустрация когато си с пасивно-агресивен тип е факта, че той никога не следва обещаното. Скрива се от отговорностите, които трябва да поеме докато в същото време изглеждат сякаш поема своята тежест и е любящ партньор. Най-тъжната част е че вие вярвате, че сте обичани и обожавани от някой, който е напълно неспособен на емоционална връзка с абсолютно никой.

Пасивно агресивният игнорира проблемите във връзката и вижда нещата през своята малка свита призма и ако е принуден да се справя с някакви проблеми във връзката незабавно ще се отдръпнат от нея и от вас. Ще отречат, че правят нещо лошо, ще изкривят това, което вие смятате за правилно, за да си го вмъкнат в тяхната си кутийка и ще лъжат, за да изглеждат логични.

Advertisements

~ от nadiaterzieva на октомври 18, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: