СЕКСУАЛНОСТ И РАЗСТРОЙСТВА НА СЕКСУАЛНОСТТА (съкратен вариант)

Любопитството към секса датира от най-древни времена. Първите подробни записки за сексуалността се коренят в Древния Египет, където египтяните са вярвали, че техния бог Атум е създал вселената докато е маструбирал. Затова фараоните най-церемониално са маструбирали публично на брега на Нил отдавайки на създателя си най-дълбока почит.

Освен в Египет сексуалността присъства като позитивен елемент и в библията и по конкретно в Стария Завет. Там в Соломоновите песни на песните(3 та глава) ще видим, че сексуалността е от голямо значение и не е нещо от което хората би трябвало да се срамуват. “През нощта на леглото си потърсих онзи, когото обича душата ми; Потърсих го, но не го намерих. Рекох: Ще стана сега и ще обиколя града. По улиците и по площадите , ще търся онзи когото обича душата ми.“

В юдеизма соломоновите песни са на почит и отразяват радостта от секса запечатан в библията. А за секса трябват двама затова освен Господ Бог евреите почитат Мисис Бог. Нейното име е Ашура и тя е нежната половинката на господа изобразявана като глинена статуйка с голям бюст символ на нейната плодовитост. Много бързо обаче е отхвърлена и изтрита от историите след като през 650-та година преди хистра сирийската империя слага ръка на целия изток и изхвърля чуждоезичните богове.

По това време се счита, че най-вероятно е написан и Новия Завет – книгата „Битие“, където жената вече не е изобразявана като създателка на живота, а по-скоро като разрушителка на мъжа – личност, която сее смърт и проблеми. Ева откъсва ябълката и я подава на Адам след което и двамата са изгонени от райската градина. Мъжът е на почит – той е по-добрия от двамата и започва период в който мъжете изпълват живота с битки и войни и създават непрекъснато герои.

С появата на Новия Завет християнството тотално променя разбирането на хората за сексуалността Идеята за нуждата от свещеник, който да пречисти греховете ни и наложеното разбиране, че сме грешни не е съществувало докато християнството не се оформя като религия. Около 4 век след христа то започва да контролира нашата сексуалност. Сексът става нещото, което ни разделя от бога и затова се заклеймява от църквата. И тъй като жените са считани за изкушителки, християнството поставя жената на заден план като не й придава никаква важност.

Интересно е да се отбележи, че позицията на жената в европейското обществото се е подобрила благодарения на исляма по времето на византийската империя, която завладява арабския свят и част от южна европа. Това може да звучи малко шокиращо имайки в предвид стериотипа и нашето разбиране, че исляма не дава никаква свобода на жените. Това не е точно така особено през 12 век. Мюсюлманите вярват, че жените трябва да остават скрити, но едновременно с това почитани. А почитанието към жената със сигурност не е влизало в плановете на църквата през средните векове.

И въпреки някои случайни и индивидуални опити за подобряване образа на слабия пол, жената остава дискриминирана, а човешката сексуланост подтискана до появата на Зигмунд Фройд, който мрази хрстиянската традиция и моралност. Той е бащата на модерната сексуална революция. За времето си е изключително известна личност – винаги изпълнен с енергия и много продуктивен отчасти заради кокаиновата си зависимост. В наши дни когато споменем думата сексуалност най-често правената асоциация е с Фройд.

През 1912 година Фройд публикува „Относно универсалната тенденция за принизяване в сферата на любовта“. В този труд той дава обяснение защо толкова много мъже могат да бъдат потентни, но само ако доминират и унизяват жените по време на секс. През епохата на Фройд много джентълмени въобще не са способни да правят секс със съпругите си. Те ограничават контактите си с тях до разговори и целувки, а се разтоварват сексуално чрез услугите на проститутки. Обяснението, което дава психоанализата е следното: първите жени, които малкото момче обича са майката или сестрата. Тъй като телесната близост с тях е забранена, когато момчето пораства, то всеки път, изпитвайки любов към някоя жена се сеща за любовта си към майка си и сестра си както и за анти-кръвосмешителна забрана и заради това не може да бъде потентен и да прави секс с любимото момиче, защото прави асоциация с първообраза на двете женски фигури в детството си. Вместо това той има нужда от сексуален обект, който да е безличен и с когото да се съвокуплява.

Друг принос в разбирането на сексуалното поведение на хората от Фройд, е фетишизмът („Фетишизъм“, 1927). Механизмът на фетишизма е следния: малкото момче първоначално смята, че всички са устроени като него и следователно имат пенис. Когато открива, че момичетата и жените нямат такъв то решава, че това е в резултат на някакво наказание наложено върху тях. Т.е. жените нямат пениси, защото са наказани. И ако той — малкото момче — не внимава, също ще бъде наказан и ще му бъде махнат пениса. Може би затова мъжете цял живот са длъжни да доказват на света отново и отново, че не са жени, т.е. че имат пенис, че не са наказани и се справят добре.

Заради тези широко разпространени психически явления, жените използват пенисни символи, с които искат да излъжат подсъзнанието на мъжете, че всъщност всички имат пениси и никой не е заплашен. Такива символи на пениси са токчетата, дългите лакирани нокти, показване на оголени крака и много други. Всичко това се случва в подсъзнаваното. Атрибутът, който възбужда съответния мъж — например предизвикателни ботуши, добри крака или порнографски токчета; или жена, държаща фантастичен автомат, меч или трион това всичко са пенисни символи – „фетишите“ от които мъжът има нужда, за да изчезне неговия подсъзнателен страх от загуба на своя пенис и да се появи „привличане“ към съответната жена.

И докато изследванията на Фройд не са били клинично доказани, голямо значение за сексуалността и нейното разбиране и развитие са наблюденията, които правят Masters and Johnson’s през 1970 година. В своята работа те изследват оргазма по време на секс. В течение на работата си те стигат до извода, че всички проблеми в двойката могат да бъдат оправени с помощта на правенето на още повече секс. В процеса на наблюденията си учените разработват четири степенен модел на психологически отговор на сексуалните стимулации (Johnson & Masters, 1966) или фази през които преминава жената по време на секс – това са фазата на вълнение, плато фазата, оргазмената фаза и последната е фазата на освобождаване.

Всичко стартира през 50-60 те години когато Вирджиния Джонсън била приета за асистентка в медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис., Тя уж трябвало да работи в клиниката по плодовитост, където бездетни двойки били лекувани от доктор Уилям Мастърс. Съвсем скоро на Джонсън й станало ясно, че в клиниката се извършват някакви доста особени странични дейности. Чувала безсрамни клюки и виждала оскъдно облечени двойки да се изнизват по коридорите.Един ден не се сдържала, отворила „забранените“ врати и видяла легло, на което мъж и жена правели секс. Телата им били покрити с електроди, а главите им – с хартиени пликове.Така Вирджиния Джонсън се изправила пред тайната на д-р Мастърс. Той бил запленен по научната страна на секса – и по-конкретно, по процесите в човешкото тяло по време на секс.

До този момент темата била абсолютно табу. Например в библиотеката на Вашингтонския университет имало само една книга за секса и щом Мастърс я поискал, библиотекарят отказал да му я даде. Мастърс стартирал изучаването на сексуалното удоволсвтие, наблюдавайки проститутки в Сейнт Луис – надничал през шпионките и пролуките в бордеите, докато те обслужвали своите клиенти, засичал времетраенето на половия акт и си водел бележки. Въпреки трудностите, Мастърс не се отказал и постепенно си намерил доброволци, които да правят секс в клиниката му, за да може да ги изучава подробно.

Нещата за него обаче потръгнали едва с пристигането на Вирджиния Джонсън. С общи усилия двамата създали специален пенис с миниатюрна камера в него, когото кръстили Одисей. Трудностите обаче следвали една след друга. Електродите постоянно падали от телата на партньорите, а веднъж Одисей ударил в окото един от съблюдаващите асистенти. Джонсън пък заварила един от доброволците в тотално физическо и психическо изтощение, след като се оказало, че той правил секс в продължение на 36 часа с две различни жени.

Въпреки всички тези препятствия те успели да коментират някои от най-честите дисфункции:

Намалено полово влечение
За подобно разстройство говорим, когато човек не мечтае, не си представя как прави полов акт тоест отсъстват фантазиите както и желанието за секс. За да може това състояние да бъде определено като разстройство трябва човек да не отговаря на нито един от сексуалните стимули – нито от външната среда нито от страната на партньора си. Това състояние може да стартира след период на нормално сексуално функциониране или пък да се установи, че човекът винаги е имал ниско или никакво сексуално желание.Причинте могат да варират, но като цяло включват намаляване на производството на нормални количества естроген при жените или намаляване на производството на тестесторон и при мъжете и при жените. Други причини могат да бъдат остаряването, умората, бремеността, взимането на лекарства или развитието на някакво психчно състояние като депресия и тревожност.

В едно изследване, което засяга намаленото сексуално желание при Норвежките двойки учените установяват, че мъжете и жените преживяват сексуалното желание по различни начини (Oliver & Hyde, 1993) като жените наблягат на емоционалните акспекти от сексуалността много по-силно отколкото мъжете. Освен това женската половина на човечеството е по-малко склонна да прави секс без да се обвърже по някакъв начин с партньора си. В допълнение на това жените се фокусират върху качеството на връзката в която се прави секс докато мъжете търсят удоволствието в много по-голяма степен.

Истината обаче е,че любовта се развива до степен до която се е развила интимността или до там до където партньора е подготвен да покаже загриженост и да покаже,че се нуждае от другия тоест да бъде уязвим в лицето на своя партньор. Това прави междуличностовата комуникация за нашите собствени нужди и желания от витално значение за самата връзка и следователно за сексуалното ни желание.

Ако трябва да се фокусираме върху индивидуалните фактори важно е да се отбележи, че негативните мисли предизвикват дисфункции, ако се появяват прекалено често или ако са подсъзнателно иницирани, нежелани и трудни за контрол. Честите негативни мисли за самите нас могат да бъдат дисфункционални.По този начин хората, които по-често мислят негативно за себе са по-изложени на риск да развият сексуални проблеми.

Учените също така са изследвали флуктуациите на сексулното желание за по-продължителен период от време при женените двойки. Те са устновили доста вариации в похотливите модели. Сексуалното желание се влияе от близостта и съществуването на екилибриум на силите в двойката. Прекалената натовареност и умората са едни от основните фактори за намалено сксуално желание. За двойки в които и двамата работят от съществена важност е домашните задължения да са разпределени равномерно, за да може те да имат активен сексуален живот.

Отказ от полов акт – нарушения на възбудата
Друга сексуална дисфункция е лице, което изпитва отвращение от полови контакти, което упорито избягва целувки и докосвания и вероятно има сексуално разстройство. Това са хората, изпитващи тревожност, страх и непоносимост към секса. Причината може да се крие в преживяно насилие или злоупотреби от сексуален характер към въпросния човек. Не е изключено тези хора да получават и панически атаки по време на сексуален контакт. Като цяло отвращението е регулираща емоция, която ни мотивира да избягваме болестите и намалява възможността от паразитно, бактериално и вирусно заразяване с инфекции. Има няколко причини за отвращение по време на сексуален акт:

Стрес
Повишените нива на стрес, които подтискат функционирането на имуната система могат да бъдат директно асоциирани с появата на отвращение. Стресът увеличава податливостта ни към различни болести както при животните така и при хората. Това е вярно за всички видове стресови фактори от финансови до такива свързани с трудности при взаимоотношенията с партньора или пртньорката ни и за някои болести (например настинки, херпеси и мононуклеоза.) Така тази хипотеза ни изправя пред предположението че индивидуалните стресови нива отслабват имуната ни система и затова тялото ни реагира с отвращение като по този начин заради крехкото ни състояние ни предпазва от влизане в контакт, което е един вид излагане на риск и съответно на болести.

Пол
Изследванията показват много големи сексуални разлики в усещането за отвращение: жените имат по-високи нива на отвращение отколкото мъжете. Едно обяснение за тези различия е, че жените прекарват повече време с поколението отколкото мъжете. Това означава, че женската половина от човечество е изложена на по-голям риск да пренесе различни видове заболяваня на поколението затова и нивата на отвращение са по-високи.

Недостатъчно овлажняване по време на полов акт
Следващата сексуална дисфункция е неспособността на дадена жена да получи достатъчно овлажняване по време на половия акт. Половият акт обикновено се съпровожда с болка и неприятно усещане. Сухотата на влагалището може да се дължи на хормонални промени, които са породени от менопаузата, бременост или кърмене. Не е съвсем ясно кое предизвиква сухотата на влагалището, но една сексуална травма като изнасилване например може да изиграе важна роля в това сексуално разстройство.

Еректилна дисфункция
За този проблем говорим, когато един мъж не може да поддържа достатъчна ерекция по време на полов акт, така че неговата партньорка да получи необходимото стимулиране. Обикновено много бързо след започването на акта ерекцията спада и той не може да бъде продължен.В повечето случаи причината се корени в качеството на връзката и може да отмине след като се изгладят определени проблеми. Понякога поблема е личен – особено в случаите, когато мъжът има съмнения в своите качества. Еректилната дисфункция при младите мъже е на психологическа основа. Физиологичните причини могат да са диабет, някакво сърдечно съдово заболяване, което просто намалява потока на кръв към пениса, но това е напълно лечимо. В съединените щати около 30 милиона мъже страдат от ериктилна дисфункция.

Няколко изследвания показват връзката между еректилната дисфункция и сърдечно съдовите заболявания. Тъй като размера на пенисната артерия е по-малък в савнение с коронарните артерии същото ниво на ендотелна дисфункция причинява намаляването на постъпването на голямо количество кръв в еректилните тъкни както и в короналните артерии. Следователно еректилната дисфункция може да бъде индикатор на систематична ендотелна дисфункция и да покаже наличието на сърдечно-съдово заболяване.

Един нов метод за третирането на еректилната дисифункция описна в научната статия Erectile dysfunction shock wave therapy. A new modality in the management of erectile dysfunction: Does it improve the outcome? е терапията с шокови вълни. Той все още не се прилага широко, но има много други приложения в различни свери на медицината. В това изследвания взимат участие 60 мъже на средна възраст с артериогенни еректилни дисфункции (средна продължителност 2 години). Изследването продължава 6 месеца и показва увеличаването на продължителността на ерекцията както и на регидността на пениса.

Предварителна еякулация
Предварителната еякулация се осъществява преди партньора да е получил оргазъм или преди да е минало достатъчно време, за да се стигне до там. Няма параметри за времето за което трябва да продължава един полов акт, но когато става въпрос за предвартелна еукулация – това е прекъсването на половия акт под 2 минути от вкарването на пениса установено от Masters и Johnsons. Обикновено се счита, че причината за предварителната еукулация е невробиологическа.

Трябва да се отбележи, че според статистиката самия полов акт продължава средно аритметично около 5 минути и 4 секунди като вземем в предвид, че под 50% от двойките имат по-кратък полов акт. Важно е да се знае, че 90% от жените не получават оргазъм от самия полов акт, така, че е добре да се наблегне на любовната игра и прелюдията преди нея. Добре е партньорката да бъде доведена до оргазъм още преди акта. И все пак за да се справим с проблема на предварителната еукулация ако той персистира можем да се опитаме:

-Да използваме специален антистатичен крем, който ще забави еукулацията.
-Да ползваме презерватаиви, които по принцип намаляват чувствителността.
-Да използваме така наречения стискащ метод. По време на тласъците можем да стегнем седалищните мускули и срамноопашния мускул. Това притъпява сигналите от нервните окончания по пениса и насочва вниманието другаде.
-Само за миг можете да си помислите за плановете за следващия ден, за работата или за нещо друго.Това ще ви разсея.
-Щом усетите, че оргазмът наближава, и двамата спрете и останете за малко в покой. Това ще продължи акта и може да се повтаря по няколко пъти. Най-разпространеният начин за избягване на преждевременната еякулация е методът на притискането. Упражнението се състои в следното: партньорката нежно мастурбира мъжа и точно когато той й даде сигнал, че е пред оргазъм, тя внимателно стисва пениса между палеца и двата си противоположни пръста точно под главичката. След пет секунди пръстите й се отпускат и процедурата може да се повтаря многократно, още повече, че е крайно ефективна. По време на акта мъжът може и сам да стисне пениса си, стига да е в състояние да контролира собствените си сигнали за наближаващ оргазъм и да има време да реагира. След преждевременна еякулация добре е двамата партньори да изчакат един час и да опитат отново.

По принцип мъже, които имат ефективен сексуален живот не еукалират предварително. Тези, които по рядко правят секс по-бързо свършват. Освен това колкото по-мад е човек и колкото по-здрав е толкова по-бързо свършва. По-възрастните господа свършват по-бавно така, че с течение на времето това се нормализира.

Проблеми с оргазма при жената или оргазмено разстройство
За оргазмено разстройство говорим, когато е на лице липса или пълно отсъствие на оргазъм. Причините за това са различни. Голяма част от жените споделят, че не са получавали никога оргазъм – около 80%. 30 на сто нямат нищо против това. Останалите жени обаче искат да получат оргазъм. Лошото е, че не знаем как да си доставяме удоволствие един на друг. 43% от жените не изпитват оргазъм по време на самия полов акт затова любовната игра и ролята на мъжа в нея е от голямо значение. Статистическите данни показват, че до оргазъм достигат партньори, които са в дълга връзка, а не когато става въпрос за секс за една вечер.

Изследователите констатират, че липсата на оргазъм се дължи на проблеми, които имаме с вида на тялото си, проблеми във връзката или в случай, че сме преживяли сексуално насилие. Рекламите показват перфектни тела и ни карат да се срамуваме от своите. От друга страна фармацефтичните компании непрекъснато изсмислят болести, за да продават продукцията си.

Оргазмено разстройство при мъжете
Тук говорим за разстройство ,когато един мъж не може да получи оргазъм. Причината може да се корени в продължителна мастурбация и липса на реален контакт с жена. И при новите стимули, при нов контакт с жена, той може да изпита този проблем.

Диспареуния
Това е сексуално разстройство, което се характеризира с болка по време на половия акт. И двата пола могат да изпитват това разстройство, но то е по-често срещано при жените. Диспареунията може да има хроничен характер

В психологията освен сексуалните дисфункции говорeйки за сексуалността трябва да отбележим и комплексите, които са свързани с нея. Ето и едни от най-популярните от тях:

Madonna–whore complex или комплексът на мадоната и курвата е свързан с невъзможността да се поддържа сексуална възбуда в нормална любовна връзка. Този комплекс за първи път е идентифициран от Зигмонд Фройд като при него мъжете виждат жените или като светици или като курви. Мъжете с такъв комплекс имат нужда от пропаднал сексуален партньор (курвата) и не могат да желаят сексуално уважаван партньор (Мадоната) на когото се възхищават и когото боготворят. Фройд е написал: „Където тези мъже обичат там те нямат сексуално влечение и където имат сексуалано влечение те не обичат.

Комплексът Дон Жуан идва от непрекъсната персонална фрустрация, която се появява при интимни връзки с жени. Тъжна любовна история, разбитото сърце и сексуален травматичен опит може да стоят в основите на този мъжки комплекс. Сложните проявления варират в различните случаи, но общите аспекти са както следва:
– Психологическото възприятие на жената като източник на удоволствие – тя трябва задължително да задоволи мъжа;
– Невежество отностно жените;
– Повърхностен подход и отношение към жените без изключение;
– Tенденцията да се сменят интимните партньори много често като не се фокусираме върху никой основно;
– Драматизирането на връзките с жени например тръгваме си без да кажем довиждане и т.н;
– Навика да се живее за сметка на жената;
– Невъзможността истински да се обича жената и да се построи дългосрочна и стабилна връзка с нея.

За съжаление, този тип хора не са способни да създадат семейство.

Комплекс за малоценност
Този тип комплекс се причинява когато човек потиска едно усещане заради определени социални правила или заради самото общество. Човек изпитва малоценност, защото не е като другите. Заради дълбоките си психологически корени този комплекс може да бъде видим или да остане скрит. Общите му белези са описани по-долу:
• Невнимателно и недобро отношение към себе си;
• Необосновано ограничение към самия себе си, което в тежки случаи може да се превърне в лишения и самоизмъчване;
• Омаловажаване на собствените ни нужди или говоренето с неуважение за самите нас;
• Tрудността при изразяването на гледната ни точка или невъзможност да формулираме собствените си желания;
• Tенденция към мазохизъм.
Комплексът има нужда от намесата на специалист психолог.

Комплекс свързан с подтискането на сексуалността
В повечето от случите в основата на този комплекс лежи подтиснато либидо, което води до фригидност прикрита под формата на липса на сексуален интерес.
Избягването на интимни връзки;
Неестествена заинтересованост към отсрещния пол;
Категоричното нежелание да се осведомим по някои сексуални материи;
Параноичното избягване на сексуалните връзки;
Този комплекс е свързан с подтискането на сексуалната енергия, което може да доведе до много сериозни последствия в интимните отношения.

Advertisements

~ от nadiaterzieva на януари 12, 2014.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: